کتاب الگوی دخل و خرج (مدیریت مالی خانواده)
زمان مطالعه: ۴ دقیقه
«الگوی دخل و خرج» به نویسندگی غلامرضا نظربلند از سوی شرکت چاپ و نشر بازرگانی منتشر شد. موضوع این کتاب اقتصاد خانواده، امور مالی شخصی و پسانداز و سرمایهگذاری است. نگرانی از الگوی مصرف نادرست اشخاص و خانوادهها و سوءمدیریت آنان در زمینه هزینهکرد درآمدشان، نویسنده را به این فکر واداشت تا کتابی را که سرمشق دخل و خرج آنان قرار بگیرد و اصول و مهارتهای مدیریت مالی شخصی را به همه افراد جامعه بیاموزد و موجب بهبود سطح زندگی و رفاه آنان شود، به نگارش درآورد. این کتاب ۹ فصل دارد. فصلهای اول تا سوم مخاطبان را با برنامهریزی مالی و اجزای آن و نحوه تهیه صورتهای مالی شخصی آشنا میکند و ارزش زمانی پول و کاربرد آن در مالیه شخصی و برنامهریزی مالی را شرح میدهد.
فصل چهارم به «روانشناسی شناختی» و کاربرد رفتارشناسی در مدیریت مالی (مالیه رفتاری) میپردازد. فصل پنجم بعد از تعریف نیاز و انواع آن و تفکیک نیازهای عینی از نیازهای ذهنی، روی مباحث نیازشناسی و نیازآفرینی تمرکز میکند و نشان میدهد چگونه صاحبان منافع و بعضی غولهای بازاریابی و تبلیغاتی با استفاده از آخرین فناوریها و دستاوردهای علمی و سوءاستفاده از سوگیریهای شناختی انسان، نیازهای جامعه هدف را دستکاری میکنند. در این فصل توصیههای لازم برای مقابله با این نوع دستکاریها و برهمزدن اولویتهای نیاز ارائه شده تا هرکس بتواند نیازهای واقعی خود را تشخیص دهد و آنها را بهدرستی و با رعایت اولویتها، مدیریت کند.فصل ششم و هفتم بهتفصیل به نهادها، بازارها و ابزارهای مالی بهعنوان ارکان سهگانه مالیه مدرن پرداخته تا به این ترتیب مبانی نظری و چارچوب مفهومی لازم برای درک هرچه بهتر بخش چهارم و پایانی کتاب فراهم شود.
فصلهای ۸ و ۹، کاربردیترین قسمت کتاب است و به نهادهای مالی ایران اختصاص دارد. فصل هشتم به بازار پول در ایران پرداخته و در آن، درباره پیشینه بانکداری بحث شده و وضعیت فعلی بانکی کشور تشریح شده است. سرمایهگذاری در داراییهای حقیقی (طلا و زمین و ساختمان) و سرمایهگذاری در داراییهای مالی (بورس) موضوع فصل نهم است. در این فصل پیششرطهای سرمایهگذاری و فرایند و استراتژیهای آن تشریح و نحوه سرمایهگذاری در طلا و املاک و مستغلات و بورس اوراق بهادار ایران نشان داده شده است. مؤلف برای استفاده عملی خوانندگان کتاب از آموزههای مدیریت مالی شخصی و کسب مهارتهای لازم از سوی آنان، در هر فصلی توصیهها و راهکارهای اجرائی متناسب با عنوان آن فصل ارائه کرده است.